Surse din sistemul sanitar au confirmat pentru HotNews.ro că în prezent se lucrează la o astfel de lege, după ce Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au cerut în mod explicit un nou proiect normativ în acest domeniu. Potrivit surselor, Ministerul Sănătăţii este scindat în două tabere: una care susţine realizarea noii legi şi una care promovează introducerea de amendamente. În urmă cu o zi, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, anunţa: „În lunile următoare, guvernul va elabora o propunere de reformă definitivă“.
În prezent, specialişti în domeniu lucrează la o nouă Lege a sănătăţii, care are susţinerea preşedinţiei, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul sistemului. Dacă va fi realizată, legea va însemna schimbarea macazului sistemului sanitar de la un sistem bazat pe servicii sociale de sănătate, cum este modelul scandinav, la unul construit pe model american.
Ce se poate schimba
Una dintre schimbările importante pe care această Lege a sănătăţii le prevede este o permisivitate crescută pentru privaţi, pe tot sistemul, conform surselor HotNews.ro. De altfel, în această zonă există precedente de presiune: în 2010, cinci parlamentari PDL au iniţiat un proiect de lege care să deschidă sistemul medical privatizării, proiect ce nu a trecut în parlament. O altă modificare pe care Legea sănătăţii ar putea să o impună se referă la definirea pachetului de bază. Potrivit surselor citate, în prezent, la acest pachet de bază lucrează şi o echipă formată din experţi străini. Pe fiecare specialitate se va realiza un astfel de pachet de bază, însă cel mai probabil el nu va fi gata până la finalul anului, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul sistemului medical. Pachetul de bază se referă la serviciile medicale cuprinse în asigurarea medicală obligatorie şi de care vor beneficia toţi asiguraţii. Definirea pachetului de