Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat asupra faptului ca si tarile aflat la periferia zonei euro vor fi afectate de criza datoriile suverane, care se extinde, potrivit BBC. Intr-o scrisoare trimisa guvernelor europene, el a solicitat ca acestea sa asigure "sprijinul deplin" pentru zona euro.
De asemenea, Barroso a afirmat ca guvernele trebuie sa re-evalueze Fondul european de Stabilitate financiara, pentru a reduce riscul de contagiune.
Fondul de stabilitate reprezinta acordul stabilit pe 21 iulie ca raspuns la criza din Grecia. Acesta nu a fost ratificat la nivel individual de statele membre.
Acesta a adaugat ca piata de obligatiuni din Italia si Spania reprezinta "un motiv de mare ingrijorare", pentru ca CE ar putea sa nu isi permita sa salveze cele doua state.
"Pietele evidentiaza ca motive, printre altele, incertitudinile economiei globale datorate cresterii economice si ajustarilor bugetare din SUA, dar, in primul si in primul rand, ele subliniaza comunicarea dezorganizata si caracterul complex si incomplet al pachetului de salvare convenit pe 21 iunie", a afirmat Barroso.
In ciuda pachetului stabilit pentru Grecia, dobanzile la obligatiunile spaniole si italiene sunt in crestere, atingand, in aceasta saptamana, cele mai mari niveluri de la infiintarea zonei euro pana in prezent. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat asupra faptului ca si tarile aflat la periferia zonei euro vor fi afectate de criza datoriile suverane, care se extinde, potrivit BBC. Intr-o scrisoare trimisa guvernelor europene, el a solicitat ca acestea sa asigure "sprijinul deplin" pentru zona euro.
De asemenea, Barroso a afirmat ca guvernele trebuie sa re-evalueze Fondul european de Stabilitate financiara, pentru a reduce riscul de contagiune.
Fondul de stab