Rosiile contin cel mai ridicat nivel de licopen, arata concluziile cercetarilor recente. Urmeaza apoi pepenele rosu, ardeii iuti rosii, grepfruit rosu, sfecla rosie, ridichile de luna, merele rosii, struguri rosii si bineinteles, vinul rosu, piersicile si caisele.
Licopenul din fructele si legumele rosii are un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare.
Tarabele din piete sunt deja pline de rosii de ale noastre, romanesti, destul de ieftine, mari, frumoase si zemoase care amintesc de gustul si aroma cu care eram obisnuiti odinioara. Rosiile sunt unul din alimentele de baza ale verii si zilnic ar trebui sa avem pe masa o salata de rosii. Trebuie stiut insa, ca sub pielita lor atat de delicata, rosiile adapostesc o adevarata farmacie.
Rosiile nu au grasimi, nu ingrasa si compozitia lor, potasiu din belsug, fosfor, vitamina C, A si K, calciu si fier, le recomanda ca fiind benefice pentru sanatate. Cine tine cura deslabire sau vrea sa-si pastreze silueta sa manance zilnic, pe toata perioada verii, macar doua rosii care au proprietatea de a arde grasimile.
Nutritionistii recomanda insa ca rosiile sa fie intotdeauna insotite la masa si de putin ulei, mai ales cel de masline, pentru ca doar asa devin mai eficiente. Salata de rosii cu ulei da masline este cea mai sanatoasa si cea mai indicata perioadei de vara in care ne aflam.
In scop terapeutic, rosiile pot fi consumate si sub forma de suc pregatit in casa din rosii proaspete si baut imediat dupa preparare. Un pahar de suc de rosii, proaspat, baut dimineata, pe stomacul gol, si inaintea meselor principale, vindeca reumatismul. Cercetari recente au evidentiat faptul ca ros