Christine Lagarde este acuzată de abuz de autoritate fiindcă că a făcut presiuni, în mod eronat, pe vremea când era ministru de finanţe, asupra unei bănci pentru a ajunge în faţa unei comisii de arbitraj în cazul unei dispute cu omul de afaceri Bernard Tapie, cel care, în campania electorală din 2007, l-a susţinut pe Nicolas Sarkozy, scrie BBC.
Şefa FMI neagă însă că ar fi avut un comportament greşit. De asemenea, nu există niciun indiciu că ar fi avut beneficii personale de pe urma acestor presiuni.
Corespondentul BBC spune că această investigaţie o pune într-o postură jenantă pe Lagarde care ocupă postul de şef al FMI de numai o lună. Cu toate acestea, nu există nici dovezi că ar fi vinovată.
Christina Lagarde a devenit directoarea FMI în urma demisiei conaţionalului său Dominique Strauss-Kahn, în iulie, ca urmare a arestării acestuia la New York.
Investigaţia ar putea dura luni sau chiar ani, iar avocatul lui Lagarde susţine că "procedura nu este în niciun fel incompatibilă cu funcţia de director al FMI".
Curtea de Justiţie a Republicii Franceze, o instituţie specială care poate ancheta miniştri, a luat această decizie după mai multe ore de discuţii pentru a dezbate care sunt acuzaţiile preliminare.
Procurorii spun că Christine Lagarde a abuzat de puterea sa, aprobând o plată de 285 de milioane de euro omului de afaceri Bernard Tapie, un fost ministru de stânga care a trecut în tabăra cealaltă şi l-a susţinut, în 2007, pe Nicolas Sarkozy. La acea vreme, Bernard Tapie era în mijlocul unei confruntări în justiţie cu banca Credit Lyonnais, care a fost deţinută de stat. Tapie acuza, la începutul anilor '90, că banca l-ar fi înşelat atunci când şi-ar fi vândut o parte din acţiunile pe care le avea la compania Adidas.
Omul de afaceri pierduse procesul la cea mai mare instanţă din Franţa, însă a făcut apel. Câteva luni mai târziu,