• Laboratorul DSVSA poate depista organismele modificate genetic, cantitatea de soia din mezeluri, dar si existenta unor virusi rari, precum Blue Tongue si West Nille • Unitatea este una dintre cele mai moderne din tara si poate efectua peste 200 de analize • Din aceasta luna, laboratorul a fost conectat la o retea informatica ce permite vizualizarea rezultatelor in timp real
Veterinarii ieseni pot depista rapid daca un produs de mezelarie contine carne de cal sau prea multa soia. Laboratorul de analize al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) poate realiza in acest moment peste 200 de tipuri de analize si a fost recent acreditat de Organismul National de Acreditare RENAR pentru a efectua 116 analize la standarde europene. "Analizele care pot fi efectuate sunt lucrate dupa metode standardizate, conform SR ISO sau alte norme europene, si sunt validate de specialistii cei mai buni din domeniu. Se pot efectua la noi analize morfopatologice, histologice, bacteriologice, parazitologice, antibiograme pentru animale bolnave sau moarte. Putem depista si unele entitati virusologice rare, precum Blue Tongue, West Nille", a declarat Elena Isan, sefa laboratorului DSVSA.
Mai mult, din aceasta luna, laboratorul a fost conectat la un sistem informatic ultraperformant, care permite înregistrarea datelor si vizualizarea în timp real a modului de înregistrare si analizare, precum si de stocare a datelor de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Organismele modificate genetic, depistate la Iasi
Laboratorul DSVSA de la Iasi este primul din Moldova, fiind infiintat in 1931. De atunci a fost supus mai multor transformari, in ultimii doi ani fiind facute investitii in sedii si aparatura. "Ca dotari de ultima generatie se pot enumera gazcromatografe, lichidcromatografe, s