Hotelierii şi patronatele de pe litoral au cerut ieri, la Olimp, ca plajele să fie administrate de autorităţile locale, să se reducă evaziunea fiscală de la malul mării, să existe ajutor de la stat pentru promovare şi să scadă taxele în sezon.
Plajele trec în administrarea autorităţilor locale UPDATE
Moderatorul întâlnirii de ieri de la Olimp a fost Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor, care a cerut patronatelor din turism explicaţii pe marginea amendamentelor aduse legii. Din partea Ministerului Turismului a fost prezent secretarul de Stat Eugen Curteanu, care a trebuit să discute pe tema inadvertenţelor strecurate în textul de lege.
„Ne dorim o lege cadru pentru dezvoltarea turismului în România, o lege care să reglementeze nu numai turismul de pe litoral, ci şi turismul din celelalte zone ale ţării, mă refer aici la turismul rural, montan, la agroturism, la balneo şi ne dorim să fie funcţională 5 - 10 ani de acum încolo şi să nu mai fie necesară modificarea ei“, a declarat Sulfina Barbu.
Doleanţele hotelierilor
Amendamentele acceptate până acum au venit din partea hotelierilor. Principala solicitare venită din partea hotelierilor, asociaţiilor patronale, dar şi a primarilor prezenţi la întâlnire a fost transferul plajelor în administrarea autorităţilor locale, adică o descentralizare totală. Este un punct asupra căruia toţi cei prezenţi au căzut de acord. „Plajele reprezintă domeniul public al statului de interes naţional, aşa cum sunt prevăzute în Constituţie, şi sunt în administrarea statului. Pentru autorităţile locale mai intervine problema întreţinerii acestor plaje, atât pe perioada sezonului estival, cât şi în afara lui“, a mai spus preşedinta comisiei.
Evaziune pe litoral, de 50%
Principalul argument al celor care au ce