O anchetă a fost deschisă joi, 4 august, în cazul lui Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional, în afacerea Tapie, în Franţa, ţara ei de origine, unde până nu demult a ocupat funcţii ministeriale. Responsabilă la Ministerul Economiei şi Finanţelor, Lagarde este bănuită că l-a favorizat pe omul de afaceri Bernard Tapie, în 2008.
Curtea de Justiţie a Republicii, singura instanţă autorizată să-i judece pe miniştri pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii lor a decis că acceptă cererea Curţii de Casaţie împotriva lui Christine Lagarde, în afacerea Tapie.
În 10 mai, Parchetul General al acestei curţi preconiza deschiderea unei proceduri penale împotriva lui Christine Lagarde, ea fiind bănuită de abuz de putere. Chiar dacă procedura va fi lansată, noua directoare a FMI nu va demisiona din post.
Afacerea Tapie i-ar păta însă debutul de mandat, mai ales că Lagarde i-a succedat unui alt francez, Dominique Strauss-Kahn, demisionar după ce a fost acuzat de tentativă de viol.
Dosarul Tapie, o afacere încâlcită
O anchetă în afacerea Tapie ar dura ani de zile, s-ar solda cu interogatorii şi diverse investigaţii şi s-ar putea termina cu o inculpare a fostului ministru, Christine Lagarde, lucruri puţin compatibile cu o funcţie internaţională.
Christine Lagarde este bănuită că pe vremea când era ministrul Finanţelor şi Economiei ar fi arbitrat o afacere în favoarea omului de afaceri Bernard Tapie. În urma unui litigiu cu statul francez, acestuia i-au fost atribuite 285 de milioane de euro. Decizia a fost luată de Christine Lagarde, în ciuda avizului defavorabil al serviciilor ministerului pe care-l conducea, de unde şi acuzaţia de "abuz de putere" care i se aduce azi.
O anchetă a fost deschisă joi, 4 august, în cazul lui Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional, în afacerea Tapie,