Sute de patroni din judeţ au cerut în ultimele luni registre pentru zilieri pentru a da mai puţini bani la bugetul de stat. Firma care angajează zilieri trebuie să activeze în domenii precum agricultura, pescuit şi vânătoare, silvicultură sau zootehnie.
Imaginaţia afaceriştilor doljeni dornici să mai scadă din contribuţiile datorate statului nu are limite. O dovedeşte cu vârf şi îndesat cea mai recentă dintre constatările lucrătorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă, care verifică în această perioadă societăţile cu profil agricol şi nu numai. Potrivit şefului ITM Dolj, Tiberius Cătălin Mohora, inspectorii au constatat că societăţi cu obiect de activitate nespecificat în noua lege a zilierilor au solicitat registru special pentru înregistrarea muncitorilor angajaţi cu ziua. „Sunt societăţi care au ca obiect de activitate construcţiile şi care solicită registrul de zilieri ca să mai subţieze obligaţiile către stat, deşi nu au acest drept”,a spus Mohora.
Potrivit Legii zilierilor, intrată în vigoare în acest an, persoanele care sunt înregistrate ca zilieri nu trebuie să lucreze mai mult de 90 de zile pe an pentru acelaşi angajator. Societatea care îi angajează trebuie să aibă ca domeniu de activitate agricultura, vânătoarea sau pescuitul, silvicultura, piscicultura, pomicultura sau viticultura, apicultura, zootehnia, activitatea de întreţinere şi curăţenie, manipularea de mărfuri sau să realizeze spectacole sau producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate sau activităţi cu caracter cultural. Patronii s-au grăbit să speculeze facilităţile prevăzute în noua lege şi au solicitat masiv registre de zilieri. Potrivit ITM Dolj, dacă în iunie au fost 81 de cereri, în primele trei zile din august se înregistraseră deja 50.
Află câţi patroni au cerut registre de la apariţia legii şi cu cât sunt plătiţi zilierii astăzi, din "Adevărul" de Olteni