Primarul Gheorghe Nechita îşi pune iar semnătura pe o hârtie care angajează fondurile publice – locale şi europene – spre cheltuieli substanţiale.
În Jurnalul Naţional din 26 iulie publicam articolul "Primăria Iaşi şi-a prins urechile în sulf" în care semnalam situaţia unei licitaţii de circa 80 de milioane de euro pentru modernizarea CET 2 Iaşi.
Licitaţia organizată de Primăria Iaşi dăduse câştig de cauză consorţiului Hamon Ressearch-Cottrell SA deşi oferta unui alt consorţiu – Alstom-Romelectro – avea un preţ considerabil mai mic.
Diferenţa de 2,5 milioane de euro, evidentă la evaluare, putea fi "topită" de comisie doar prin declasificare. Ceea ce autorităţile locale nu au ezitat să facă. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis în 15 iulie că licitaţia nu s-a desfăşurat în condiţiile legii, obligând municipalitatea Iaşi să reevalueze toate ofertele, inclusiv pe cea câştigătoare.
După articolul nostru, câştigătorii, care tocmai pierduseră caşcavalul din mână, au ţinut să precizeze în acelaşi spaţiu meritele firmei pe care le-am fi neglijat. Harmon/Cottrel/Energomontaj nu a comunicat ziarului însă nici unul din motivele pentru care se născuseră suspiciuni: experienţe relevante în proiecte similare, drept de folosire a licenţei, agrement de funcţionare în UE. Probabil că aceste criterii impuse de o licitaţie obiectivă sunt respectate, dar nu sunt prezentate din timiditate.
Interesant este să vedem cum a reacţionat Primăria Iaşi la reevaluarea ofertelor. Au fost cerute lămuriri de la participanţi, clarificări suplimentare. A reieşit clar că Alstom/Romelectro a propus un preţ bun al ofertei instalaţiei de desulfurare care rămâne cu 2,5 milioane de euro sub cel al concurenţei. Municipalitatea ia o decizie ciudată, care intră în bancurile cu Gâgă: respinge iar oferta Alstom-Romelectro. Nu cu motivul de la prim