Mult trâmbiţatul scor naţional de 60-66%, pe care l-ar avea USL potrivit propriilor sondaje, nu ajută PSD, PNL şi PC să smulgă primării şi consilii judeţene de la PDL şi UNPR. Cu alte cuvinte, PDL şi UNPR şi-ar păstra, la alegerile locale din 2012, aproape toate oraşele şi judeţele câştigate în 2008.
Uniunea Social-Liberală va câştiga alegerile locale şi parlamentare, liberalii îşi vor dubla numărul actual de primari şi de preşedinţi de CJ, iar USL depăşeşte 50% din intenţiile de vot ale oamenilor chiar şi în „judeţele codaşe", în timp ce în judeţele fruntaşe scorul bate spre 70%. Acesta este refrenul ultimelor luni, fredonat constant de liderii Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Dincolo de declaraţiile triumfaliste, cifrele din sondaje arată că, cel puţin până acum, USL nu a reuşit să câştige teren în fiefurile puterii. Şi nu este vorba de sondaje venite pe filieră democrat-liberală, ci chiar de sondajele interne ale PSD, intrate în posesia Mediafax. Mai exact, candidaţii PSD şi PNL nu ar avea şanse să-i detroneze pe cei ai PDL şi UNPR decât în foarte puţine cazuri, în timp ce în celelalte diferenţele între reprezentanţii PDL sau UNPR şi cei ai PSD sau PNL ajung şi la 40%.
Nici o primărie din 16
Din cele 16 primării din oraşele reşedinţă de judeţ conduse acum de oamenii PDL sau UNPR, candidaţii testaţi de USL nu ar lua nici una. Dacă în majoritatea cazurilor, diferenţele sunt până în 20 de procente, la Slatina şi la Râmnicu-Vâlcea întâlnim peste 40% între potenţialii candidaţi ai puterii (actuali primari) şi challengerii opoziţiei. Concret, actualul primar de Slatina, Bogdan Darius Vâlcov, este creditat cu 60% din intenţiile de vot ale alegătorilor, în timp ce social-democratul Marius Oprescu, cel mai bine plasat candidat al USL, nu sare de 20%. La fel, la Râmnicu-Vâlcea, primarul Romeo Rădulescu a ieşit, în sondajele PSD, cu peste 60%,