Preşedintele Barack Obama şi-a pus în cap majoritatea americanilor pentru că a iniţiat, promovat şi promulgat Legea reformei în Sănătate. Nu-i aşa că şi dumneavoastră vă provoacă lehamite expresia "reformă în Sănătate" ?
Oficiali din 14 state americane au deschis o acţiune în instanţă pentru a bloca reforma sanitară a lui Obama argumentând că „ obligă la acţiuni fără acoperire cu resurse financiare".
Noi românii ştim câtă dreptate au acei oficiali americani, o simţim pe pielea noastră atunci când ne îmbolnăvim.
Obama a ales să schimbe un sistem sanitar bine articulat şi funcţional, cu unul de tip social (cum este cel de la noi) pentru a-şi asigura voturile unei zecimi dintre americani, cei aflaţi în grija statului.
Cam aşa stă treaba şi la noi. O minoritate munceşte pentru asigurarea asistenţei medicale gratuite destinate majorităţii. Cum naiba să ai medicină la standarde adecvate dacă pentru finanţarea acesteia munceşte şi plăteşte doar o treime din populaţie ?
De aceea, de 20 de ani, o ţinem tot într-o reformă a sistemului sanitar, bazată pe reducere (de paturi în spitale, de liste de medicamente compensate şi gratuite), cu un singur efect: o criză perpetuă.
Soluţii pentru a pentru a ajunge să avem medicină la standardele lumii civilizate există. Un prim pas ar fi institurea dreptului de a alege între asigurarea de sănătate socială şi cea privată. Trebuie să înceteze reţinerea cu japca a contribuţiei personale la Fondul asigurărilor sociale de sănătate !
În loc de 5,5 %, corect ar fi să plătim doar 1 %, procent destinat exclusiv finanţării asistenţei medicale de urgenţă cu caracter social. Restul de 4,5 % ar trebui să ni se permită să-l plătim firmelor de asigurări private de sănătate. Acest tip de asigurări ne-ar permite accesul la medicina privată de performanţă, care, cel puţin în România, a depăşit-o