Somn pentru memorie
Somnul fragmentat afectează memoria şi capacitatea creierului de a forma „amintiri“. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat recent pe şoareci şi dat publicităţii de revista Proceedings of the National Academy of Science.
Potrivit corriere.it, cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite au descoperit că un somn fragmentat îngreunează sarcina unor animale de laborator de a recunoaşte obiecte familiare. Pentru studiul lor, savanţii americani au analizat somnul fragmentat, care nu era însă mai scurt sau mai puţin profund decât somnul considerat „normal“ pentru şoareci. În acest scop, ei au utilizat o tehnică denumită „optogenetică“, cu ajutorul căreia anumite celule sunt modificate genetic pentru a putea fi controlate prin fascicule de lumină.
Ulterior, cercetătorii au direcţionat impulsuri luminoase direct în creierul şoarecilor în timp ce aceştia dormeau. În acest fel, somnul lor a fost întrerupt, însă fără ca acest fapt să afecteze durata totală a orelor de somn sau profunzimea somnului. Animalele au fost apoi plasate într-o cutie cu două obiecte, dintre care unul le era deja cunoscut.
De obicei, şoarecii petrec mai mult timp examinând obiectele noi, iar exemplarele care au avut parte de un somn nefragmentat au avut exact acest comportament. În schimb, exemplarele al căror somn a fost întrerupt au fost interesate în egală măsură de ambele obiecte, ceea ce sugerează faptul că memoria lor a fost afectată.
„Continuitatea somnului este unul dintre principalii factori întâlniţi în cazul unor afecţiuni patologice care au un anumit impact asupra memoriei, precum maladia Alzheimer şi alte deficite cognitive asociate cu vârsta înaintată“, a declarat medicul Luis de Lecea, coordonatorul studiului. Somn pentru memorie
Somnul fragmentat afectează memoria şi capacitatea crei