Un grup de puşcăriaşi din Iaşi simte gustul libertăţii cu câteva luni înainte de eliberare. Ei lucrează printre civili, păziţi doar de nişte brăţări GPS. Sursa: IRINA MARINESCU
Se simt oarecum liberi, deşi mai au ceva timp până când vor pleca acasă din închisoare. Libertatea înseamnă pentru 22 de deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi munca dincolo de poarta puşcăriei, supravegheaţi în timpul programului doar de brăţările cu GPS pe care sunt nevoiţi să le poarte pe piciorul stâng. Nu pot face nicio mişcare greşită, pentru că brăţara transmite în penitenciar şi dacă fac un pas mai la stânga, sau mai la dreapta.
Niciun gardian nu mai stă cu ochii pe ei, iar cei cu care muncesc, angajaţi ai unor firme private, habar nu au că duc povara unei pedepse grele. Spun că doar aşa jumătate de zi se simt liberi, până la ora 15.00, când se întorc în unitate. A doua zi, la 7.00, se amestecă iar cu cei liberi. Faptul că nu mai sunt arătaţi cu degetul le dă un sentiment de mândrie copilărească.
Experiment în patru oraşe
Sistemul cu brăţări GPS este deocamdată în stadiul de experiment, realizat la Iaşi şi în alte trei penitenciare din ţară: Timişoara, Jilava şi Poarta Albă. Brăţara cu senzori se fixează pe un picior şi mai are un sistem GPS, care trebuie ataşat la brâu. Atunci când deţinuţii ies la muncă în oraş, sistemul este încărcat cu o serie de date care stabilesc locul în care trebuie să ajungă şi să stea pârnăiaşul pe tot parcursul zilei. Imediat ce el părăseşte locul, sistemul alertează Penitenciarul, iar conducerea instituţiei apelează la Poliţie pentru a fi prins.
Până acum, nici unul dintre cei 22 de deţinuţi din Iaşi nu a încercat să fugă. Au înţeles cu toţii că sunt monitorizaţi în permanenţă şi că pot fi găsiţi cu uşurinţă oriude s-ar ascunde. În plus, nu vor să rişte libertatea, pentru că fiecare aba