Foto: Thinkstock Medicamente noi. Prevenţie. Două teme dătătoare de speranţe multor pacienţi cu risc sau chiar diagnosticaţi cu melanom, cancer la sân, prostată sau tiroidă. Sunt teme abordate la a 47-a ediţie a Congresului Mondial de Oncologie ce a avut loc în iunie la Chicago.
Cancerul de piele. Două noi tratamente prescrise în melanom, cancerul de piele cel mai sever, au înregistrat o creştere semnificativă a duratei de supravieţuire în cazul pacienţilor cu forme maligne non-operabile. Vemurafenibul acţionează asupra unei anomalii genetice a tumorii (mutaţia unei gene), reducând mortalitatea cu 63% comparativ cu chimioterapia. Un rezultat remarcabil care a determinat ca toţi pacienţii aflaţi în studiu să fie trecuţi pe vemurafenib.
A doua moleculă, ipilimumab, este destinată activării sistemului imunitar. Asociată chimioterapiei, noua moleculă dublează durata supravieţuirii. În general, melanoamele se vindecă printr-un tratament chirurgical. Dar, când boala este în stadiu foarte avansat şi operaţia nu e posibilă, noua moleculă reprezintă o soluţie pentru aceşti pacienţi.
Cancerul la sân. Un tratament cu aromasine, medicament care blochează secreţia estrogenului, a redus cu 65% riscul apariţiei cancerului la sân. În studiu au fost incluse 4.500 de femei cu vârste peste 60 de ani, care prezentau un risc considerabil de cancer mamar, cu antecedente personale sau familiale. De asemenea, în cadrul congresului de la Chicago au mai fost prezentate şi alte tipuri de medicamente hormonale, prescrise pentru a evita riscul recidivelor în cazul tumorii ce conţine receptori ai estrogenilor. Totuşi, nu pot fi neglijate efectele secundare ale acestora, ceea ce limitează mult folosirea lor în cazul femeilor ce prezintă riscuri, dar nu sunt bolnave. Ca orice medicament, şi noua moleculă este asoc