Sorin Ovidiu Vîntu revine în atenţia opiniei publice cu ocazia redeschiderii mai multor dosare penale în care este implicat. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) infirmă soluţiile de neurmărire penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu date în dosarele privind FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române de Scont (BRS).
O contribuţie la reinculparea lui Vîntu au avut chiar foştii colaboratori ai acestuia. Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, a solicitat autorităţilor române, după ce a fost extrădat din Indonezia, redeschiderea cazului FNI.
Ioana Maria Vlas, fost preşedinte al SOV Invest, firmă de investiţii care a administrat Fondul Naţional de Investiţii, a declarat, potrivit Mediafax, că redeschiderea dosarelor o va ajuta, dar este sceptică în privinţa finalităţii demersului: "Decizia este, după părerea mea, tardivă şi nu ştiu dacă va schimba ceva din situaţia de fapt. Pe mine mă interesează un singur lucru: ca banii să fie luaţi şi daţi înapoi oamenilor de la cine i-a luat. Am scepticismul meu în această privinţă. După 11 ani de procese inutile, mă îndoiesc că se va schimba ceva. Să dea Domnul ca scepticismul meu să fie infirmat".
Parchetul General a făcut precizări în legătură cu această răsturnare de situaţie: "La propunerea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, în considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani de către Sorin Ovidiu Vîntu, precum şi a solicitării de redeschidere a dosarului Fondului Naţional de Investiţii formulate de condamnatul Nicolae Popa, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, au fost analizate cauzele soluţionate anterior de Minis-terul Public, având ca obiect fraudarea FNI sau infr