Autorităţile locale din Ungaria au cerut premierului Viktor Orban să intervină pentru încurajarea băncilor să accepte amânarea cu un an a plăţii principalului unor credite în franci elveţieni în valoare totală de 600 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde de euro), scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Asemenea unei bune părţi a populaţiei, autorităţile locale din Ungaria s-au împrumutat în franci pentru a profita de dobânzile scăzute şi se confruntă acum cu consecinţele aprecierii puternice a monedei elveţiene, care a atins maxime record de mai multe ori în acest an.
Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unităţi în perioada 2006-2008 la peste 180 unităţi la sfârşitul anului 2009, 222 unităţi la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unităţi la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor băncii centrale ungare. Cursul oficial afişat miercuri de Banca Ungariei este de peste 246 forinţi/franc.
Structura împrumuturilor contractate în perioada 2007-2008 de autorităţile locale din Ungaria prevede rambursări etapizate ale principalului începând după trei ani de la tragerea fondurilor.
Reprezentanţii autorităţilor locale au anunţat că doresc întârzierea cu încă un an a plăţilor, în speranţa că forintul va recupera teren în raport cu francul.
La finele anului trecut autorităţile locale ungare acumulaseră datorii totale de 1.460 de miliarde de forinţi (5,3 miliarde de euro). Puţin peste jumătate din datoriile totale au fost contractate sub formă de credit, iar 611 miliarde de forinţi reprezintă obligaţiuni emise de guvernele locale, din care 85% sunt denominate în franci elveţieni.
Autorităţile locale din Ungaria au cerut premierului Viktor Orban să intervină pentru încurajarea băncilor să accepte amânarea cu un an a plăţii principalului unor credite în franci elveţieni în valoare totală de 600 de miliarde de fori