O expoziţie atipică adusă din Franţa, într-un spaţiu convenţional la Parlament, reuneşte peste 100 de artişti care fac ceva outsider art, artă brută sau artă singulară.
În plină vară, când de obicei galeriile sunt mai mult goale, s-a deschis o expoziţie atipică, cu un gen de pictură şi grafică foarte puţin cunoscut în România, prezentată de un cunoscut muzeu franţuzesc ce promovează manifestările neconvenţionale. Este vorba despre Muzeul Artei Brute din Lapalisse, conceput şi condus de un frumos nebun, Luis Marcel, foarte bine apreciat în Franţa şi în străinătate. Fondatorul muzeului a participat la vernisajul primei ediţii a Salonului Internaţional Outsider Art, realizat de pictorul Laurenţiu Dimişcă, deschis în Sala Constantin Brâncuşi de la Palatul Parlamentului.
Dimişcă a mai prezentat prin Fundaţia Outsider Art din România şi alte expoziţii de gen în ţară - la Cluj, la Piatra Neamţ şi la Centrul Apostu de la Bacău - , dar nu în Bucureşti, cu excepţia personalelor sale.
Turiştii străini, primii vizitatori
Expoziţia de la Palatul Parlamentului este diferită de cele organizate de obicei aici. În primul rând este foarte veselă, ca într-o continuă celebrare a bucuriei. Panotarea lucrărilor, realizată înainte cu câteva zile de vernisaj, a atras ea însăşi o serie de vizitatori din rândul turiştilor străini care tocmai vizitau Casa Poporului.
„Erau încântaţi pentru că nu numai că recunoşteau genul, dar recunoşteau artiştii, ştiau de Luis Marcel şi erau fericiţi că nu numai în Franţa se pot bucura de asemenea privilegiu", a povestit pentru România liberă Marius Tiţa, critic de artă şi curator al expoziţiei. Luis Marcel este profesor de sculptura, expert în arta brută şi arta contemporană, fiind fondatorul „Galerie des 4 coins" şi al Muzeului L'Art en Marche din Lapalisse, din ultimul fiind expuse circa 80% din lucrările de la Parlament. De