Noua directoare a FMI, fost ministru al Economiei şi Finanţelor în Franţa, va fi supusă unei anchete penale. Justiţia franceză o bănuie de "complicitate la fals şi complicitate de deturnare de fonduri publice".
Ancheta va fi dirijată de Curtea de Justiţie a Republici, singura instanţă abilitată să judece miniştri pentru fapte comise în timpul mandatului lor. Începutul
Ancheta împotriva lui Christine Lagarde a fost declaşantă de complexa afacere Bernard Tapie, începută în anii ’90 şi denumită după omul de afaceri şi ministru în timpul preşedenţiei socialistului François Miterrand.
Banca publică, Crédit Lyonnais, falimentară atunci, vânduse grupul de echipament sportiv, Adidas, fostă proprietate a lui Bernard Tapie, contra unei sume pe care omul de afaceri a considerat-o prea mică ulterior. Din proces în recurs şi după ani de procedură, Christine Lagarde, pe vremea când era ministrul Economiei şi Finanţelor, alesese o justiţie privată (curte arbitrară).
Instanţa i-a dat în 2008 un aviz favorabil lui Tapie, care a primit astfel 285 de milioane de euro. Fiind vorba de fonduri publice, primul lucru care i s-a reproşat doamnei Lagarde a fost că a ales o justiţie privată ca să arbitreze litigiul în loc să aleagă justiţia normală.
Apoi, tot Christine Lagarde a refuzat să facă recurs împotriva sentinţei, cu toate că servicile competente ale ministerului pe care-l conducea aveau o părere contrară. Legăturile lui Bernard Tapie
Opoziţia socialistă care este la originea declanşării acestei proceduri, crede că la mijloc se află o manevră politică în favoarea lui Bernard Tapie.
După ce a fost ministru în guverne socialiste, Tapie, care este şi fost patron al clubului de fotbal Olyympique de Marseille, şi-a arătat sprijinul şi simpatia pentru Nicolas Sarkozy.
Personalitate a lumii politice, economice şi sportive, Bernard Tapie s