Fondul închis de investiţii iFond Gold (IFG), administrat de SAI Intercapital Investment Management, şi-a îmbogăţit portofoliul de companii din domeniul extracţiei aurifere cu titluri ale Carpathian Gold (CNP), companie listată pe bursa din Toronto, în care a plasat 10,6% din activele fondului. Carpathian Gold deţine două proiecte miniere pentru exploatarea aurului situate în România şi Brazilia.
Compania deţine o licenţă de exploatare pentru o suprafaţă de 94 km în Valea Rovina unde a identificat trei depozite de aur şi cupru, respectiv Rovina, Colnic şi Cireşata, cu o valoare estimată de 6,9 milioane de uncii. Exploatarea zăcământului aurifer românesc ar urma să înceapă în anul 2016 şi să se desfăşoare pe parcursul a 19 ani.
iFond Gold mai are plasate 39,4% din activele de 3,4 mil. lei, în acţiuni ale firmei Gabriel Resourses (GBU), listată tot pe bursa din Toronto, care deţine printre altele 80% din mult dezbătutul proiectul aurifer Roşia Montană, cu rezerve estimate de 10,1 milioane de uncii aur şi 47,6 milioane de uncii de argint. O altă companie importantă din portofoliu este European Goldfields (EGU), cu o pondere de 19% din activele fondului, care deţine proiecte aurifere în România, Grecia şi Turcia.
Expunerea fondului pe proiectele aurifere româneşti a urcat la finele lunii iulie la 69% din activele iFond Gold, restul fiind plasate în alte companii din domeniu importante.
Activele iFond Gold s-au majorat luna trecută cu 15% după ce preţul aurului a atins un nou maxim istoric în contextul crizei datoriilor suverane şi incertitudinii de pe plan extern, investitorii refugiindu-se cu plasamente în aur.
Totuşi, de la listarea fondului din luna decembrie a anului trecut, valoarea activului societăţii a scăzut cu 14%, iar preţul unităţilor iFond Gold pe bursă s-a prăbuşit cu 35,6%, la 130 lei/unitate.