Grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar cu 69,4% din capitalul BCR, a făcut o ofertă de cumpărare către cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri) pentru restul de 30,1% din capitalul celei mai mari bănci din sistem.
În 2006, austriecii au plătit 3,75 mld. euro pentru 61,88% din acţiunile băncii, pe care le-a cumpărat de la statul român, BERD şi IFC. Privatizarea BCR a fost una dintre cele mai profitabile privatizări pentru statul român şi una dintre cele mai transparente. Cele cinci SIF-uri Banat, Moldova, Transilvania, Muntenia şi Oltenia au rămas în acţionariatul băncii, cu condiţia ca Erste să listeze banca la bursa de la Bucureşti astfel încât să îşi poată vinde participaţiile de 30% din capital.
Grupul austriac nu are însă nicio intenţie să listeze banca la BVB, făcân-du-le în schimb o ofertă de cumpărare SIF-urilor.
"Toate cele cinci SIF-uri au primit o ofertă concretă de la Erste privind pachetele de acţiuni deţinute la BCR. Oferta este aceeaşi pentru toate cele cinci SIF-uri. Am semnat un acord de confidenţialitate şi nu pot să spun nimic până nu sunt toate semnăturile. Cred că această problemă va fi tranşată într-un timp rezonabil, o lună, maximum două", a spus Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana care deţine 6% din capitalul BCR.
BRD, a doua cea mai mare bancă, cu active de 11,3 mld. euro şi un profit net de 119 mil. euro în 2010, are o valoare pe Bursă de 2,2 mld. euro, fiind evaluată de investitori la de circa 20 de ori profitul net. Calculând similar, BCR, cu active de 16,1 mld. euro şi un profit net de 110 mil. euro în 2010, însă cu un potenţial de a genera un profit cu 50% mai mare graţie activelor mai mari, ar putea fi evaluată la 3-3,3 mld. euro. Astfel, participaţiile SIF-urilor de 30% din BCR ar putea să valoreze circa 1 mld. euro.
În Polonia, statul se pregăteşte să vândă pe bursă