1. Nesiguranta privind viitorul finantarii statelor europene 2. Concentrarea statelor pe scaderea deficitelor bugetare 3. Recentele dezamagiri macroeconomice
1. Finantarea datoriilor publice este pusa sub semnul intrebarii la nivel general. EFSF nu va fi suficient pentru finantarea Spaniei si Italiei. Daca piata obligatiunilor italiene continua sa scada, trimitand Italia in imposibilitatea de a se finanta direct din piata si de a cauta surse speciale de finantare, ar putea urma o perioada de negocieri care vor aduce:
nesiguranta pe termen scurt write-downs la bancile europene, ca in cazul Greciei posibilitatea atragerii in aceeasi situatie a Frantei!
Lipsa de reactie din partea politicienilor europeni a contribuit la panica din prezent. Merkel e in vacanta, Sarkozy nu a facut declaratii, Berlusconi a tinut un discurs standard in parlament - vina e la speculatori, vom reduce deficitul bugetar.
Barroso a tinut astazi un discurs in care a infierat atitudinea divergenta a politicienilor europeni si a cerut reevaluarea si urgentarea masurilor de sprijin financiar.
Tot astazi, Trichet a facut declaratii in sensul ca anumite masuri de sprijin al pietelor financiare raman in picioare sau sunt marite - finantare la 6 luni, cumparare de obligatiuni - dar a parut nehotarat in lipsa unui consens la nivel politic european.
2. Din ce in ce mai multe state se concentreaza pe scaderea cheltuielilor bugetare. SUA este un exemplu elocvent: democratii au fost nevoiti sa faca mari concesii privind viitorul deficitului - in mare el va fi redus prin reduceri de cheltuieli. Rezultatul imediat al acestor masuri este unul negativ pentru economie. In Europa, situatia este similara, cel putin pentru periferie momentan: Irlanda si Grecia au avut ca principala sarcina reducerea cheltuielilor bugetare. Chiar si Berlusconi, ieri in p