Agricultorii din Castilla-La Mancha s-au întâlnit cu delegatul de Guvern pentru a-i aduce la cunoştinţă că ei vor să culeagă viile cu muncitori sezonieri români, căci majoritatea spaniolilor "nu au văzut câmpul în viaţa lor"
După întâlnirea avută cu sectorul agricolo, delegatul de Guvern din Castilla-La Mancha, Maximo Diaz-Cano, a explicat ieri într-o conferinţă de presă că moratoriul aplicat începând cu 22 iulie muncitorilor români "nu trebuie să fie o problemă pentru desfăşurarea corectă a culesului viilor". Delegatul a luat la cunoştinţă preocuparea agricultorilor, care au cerut amânarea, până pe 15 octombrie, a intrării în vigoare a permiselor de muncă pentru români, scrie ABC.
Cu toate acestea, Diaz-Cano a explicat că "nu este rezonabil să avem peste 200.000 de şomeri în Castilla-La Mancha şi să apelăm la muncitori care nu sunt în Spania sau nu fac parte din sistemul public de muncă sau la Asigurările Sociale".
Cu datele de şomaj în mână, delegatul de Guvern a dorit să facă un apel sectorului agricol, recomandând ca acesta să "îşi reorienteze căutările de mână de lucru în sectoarele afectate de şomaj".
"Pe români îi cunoaştem, muncesc bine, rapid, atent şi nu se plâng"
De ani de zile, majoritatea agricultorilor care angajează sezonieri pentru culesul viilor, au optat pentru contractarea de muncitori străini, în special români, pentru "dispoziţia lor, pentru că îi cunoaştem şi pentru că muncesc bine şi rapid, cu mai multă grijă decât un muncitor din Spania, fără să se plângă", a explicat Pedro, unul din producătorii agricoli din sectorul viticol. El angajează aceeaşi echipă de români în fiecare an şi este îngrijorat acum, după reintroducerea moratoriului, pentru că se îndoieşte că birocraţia prin care trebuie să treacă pentru a face angajările pentru acest an îi vor permite să înceapă munca la timp.
Pedro nu are încredere în mun