Panică şi furtună pe pieţele bursiere. Comentatorii presei de vineri încearcă să înţeleagă ce provoacă această cădere în vid a indicilor bursieri. Explicaţia pare simplă. Analiştii şi speculatorii se tem că economia americană va cunoaşte o creştere prea slabă pentru a trage după ea întreaga economie mondială.
Corespondentul RFI, Vasile Damian
Recentul acord între preşedintele Barack Obama şi tabăra republicanilor privind ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite nu a redat încredere economiştilor. În fapt, teama vine totuşi şi din Europa, unde criza datoriilor s-ar putea extinde. Ieri Grecia, astăzi sau mâine Italia şi Spania. Despre această spirală nu se mai ştie bine de unde pleacă şi unde ajunge. Nimeni nu poate să spună azi dacă prăbuşirea burselor europene o provoacă şi pe cea de pe Wall Street, sau invers. "Totul se amestecă şi se autoalimentează", spune un economist citat de ziarul Le Monde. Economia SUA, risc de recesiune?
Economia Statelor Unite este din nou în prag de recesiune? Neîncredeera pieţelor a venit de la acordul adoptat marţi, privind ridicarea plafonului datoriei americane. Acest compromis, smuls de Barack Obama de la republicani în urma unor săptămâni de negocieri şi concesii uriaşe, este considerat azi insuficient ba chiar nefast pentru redemararea economiei americane.
Într-o primă etapă, pieţele l-au salutat, dar foarte repede a apărut ipoteza că planul va fi greu de pus în practică având în vedere numeroasele obstacole pe care le-ar putea întâlni în calea sa. Mai mult de atât, reducând drastic din bugetul federal, statul nu va mai putea investi ca să relanseze piaţa muncii şi deci şomajul va continua să crească.
Inegalităţile vor deveni şi mai flagrante, iar cresterea, dejă slabă, va încetini şi mai mult. În acest context, tot mai mulţi analişti prezic o recesiune în SUA şi, mai grav, tot mai mulţi chiar