Exact acum un an de zile, pe 5 august 2010, 33 de mineri chilieni erau blocaţi într-o mină de aur şi cupru, după ce una dintre galerii s-a surpat. În urma unui calvar de 69 de zile şi a unei operaţiuni de salvare fără precedent, cei 33 de mineri au fost scoşi la suprafaţă teferi. Ce au devenit aceşti oameni un an mai târziu?
Puţini dintre cei 33 de mineri chilieni au reluat o activitate "normală". Unii dintre ei participă la conferinţe şi dezbateri evocând experienţa lor, alţii şi-au găsit de lucru în alte sectoare de activitate, în timp ce o parte este în şomaj sau încă sub supraveghere medico-psihologică. În sfârşit, o mică parte din cei 33 a coborât din nou în mină.
După mai multe luni de agitaţie mediatică, minerii chilieni şi-au mai rărit apariţiile în lume. În primele luni după ieşirea minerilor din Chile la suprafaţă, mai toţi fuseseră invitaţi să viziteze diverse ţări, 14 la număr, să ia parte la show-uri televizate în SUA şi Spania, alţii au fost invitaţi la un meci de fotbal în Anglia, în timp ce unii au plecat în pelerinaj în Israel. Minerii chilieni, inspiraţie pentru filme
Puţini din grupul iniţial de 33 de mineri chilieni continuă să mai fie solicitaţi în străinătate. În aşteptarea deciziilor judiciare privind diversele indemnizaţii cerute de mineri, 12 milioane în total de la proprietarii minei şi altă jumătate de milion pentru fiecare miner cerute statului chilian, cei 33 de muncitori sunt solicitaţi pentru diverse scenarii de filme sau cărţi de amintiri.
Trei pelicule (una chiliană şi două americane) sunt pe rol. Un singur film este însă "oficial" şi autorizat de grupul celor 33 de mineri chilieni. Trebuie precizat că pentru micile ecrane s-a realizat deja într-un timp record un film. Canalul spaniol Antena 3 l-a şi difuzat în luna noiembrie a anului trecut, la mai puţin de două luni după ieşirea la suprafaţă a