Absolvenţii de licenţă vor afla care sunt cele mai bune programe de masterat la care se pot înscrie în jurul datei de 1 septembrie, acesta fiind termenul la care se va finaliza proiectul de clasificare a universităţilor, prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale şi început în luna martie a acestui an.
"Ierarhizarea programelor de studii va avea efecte multiple: în primul rând vom şti cum se vor aloca banii publici. A fost un caz în care o universitate de medicină din ţară avea procente de reuşită la rezidenţiat de 70%, în timp ce la altă universitate, procentul era de 3%, dar ambele primeau aceeaşi finanţare de la buget. Primul efect al acestei clasificări este acela de a aloca în mod corect finanţarea de la bugetul de stat", a spus Mircea Miclea, fost ministru al educaţiei şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie. Deşi se lucrează la clasificare încă din martie, metodologia procesului a fost aprobată abia miercuri de către Guvern. În fiecare an, statul alocă pentru universităţile de stat finanţări în valoare totală de 1% din PIB (peste 1,2 mld. euro).
Topul este realizat de către experţi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi specialişti din cadrul unei asociaţii internaţionale, Asociaţia Universităţilor Europene (EUA). Criteriile luate în considerare la realizarea acestei clasificări sunt calitatea cercetării, calitatea educaţiei, serviciile acordate studenţilor şi capacitatea administrativă a instituţiei.
"Al doilea scop al clasificării este acela de a informa potenţialii beneficiari despre calitatea programelor de studii pe care vor să le urmeze. Un alt beneficiu adus de această clasificare este că angajatorii pot afla pe ce loc se află programele de studii pe care le-au urmat candidaţii la posturile pe care le-au scos la concursÊÈ, a mai spus Miclea.
Unele universităţi au falsific