Tot mai mulţi investitori se refugiază în metalul galben, din cauza tensiunilor de pe pieţele internaţionale. Specialiştii vă sfătuiesc să cumpăraţi obiecte din aur, pe care le puteţi valorifica uşor. Sursa: RAZVAN VALCANEANTUSursa: SHUTTERSTOCK
1 /.
Preţul gramului de aur a crescut cu 51% pe piaţa românească de la începutul anului trecut până în prezent, ajungând, ieri, la 158,95 lei. De când a început să se scumpească accelerat, aurul a captat interesul românilor bogaţi sau cu venituri medii. Potrivit reprezentanţilor Piraeus, banca a livrat către clienţii săi, în perioada 1 iulie- 4 august, 60 kg de aur sub formă de lingouri şi 500 monede, în valoare de 2 milioane euro, adică aproape cât a vândut în primele şase luni din acest an. BCR spune că a vândut circa 140 kilograme de aur în iulie, în condiţiile în care în primele şase luni a cumulat vânzări de 220 kg.
Preţul metalului galben
Preţul la care se cumpără aurul fizic, sub formă de plachete, monede sau lingouri, este cu atât mai mare cu cât cantitatea este mai mică, deoarece tehnologia de prelucrare este foarte scumpă, iar la aceasta se adaugă costuri de transport şi asigurare.
"De ceva timp, vindem aur şi către clienţii din segmentele inferioare, cantităţile coborând până la 300 de grame. Pe medie, practicăm o marjă de 2-2,5% faţă de cotaţiile de pe interbancar. Pentru cantităţile mai mici, marja merge spre 4%. Clienţii care cumpără nu se uită la un randament pe termen scurt", spune Răzvan Furtună, şef produse de trezorerie pentru retail la BCR.
De partea cealaltă, Piraeus vinde aur clienţilor de private banking cu marje uşor mai mari, dar la un standard recunoscut pe Bursa din Londra, ceea ce nu este cazul standardului Austrian Mint, pe care-l livrează BCR. Cotaţiile pentru cantităţi sub 2 kg sunt în jur de 10% peste cotaţia de referinţă, iar la lingourile mari marjele pot fi