Doine gorjenesti in jurul focului
In curtea Casei Memoriale "Maria Lataretu" din Balcesti, in seara premergatoare sarbatorii Sfintei Marii, pe 14 august, langa bustul de marmura al artistei, in jurul unui foc inalt, ce se va adauga luminii ce-o are cu prisosinta pe lumea cealalta, oltenii si-o vor reaminti pe cea care a fost "privighetoarea Gorjului". Evenimentul se inscrie in seria de actiuni organizate sub egida Anului Omagial "Maria Lataretu", de la a carei nastere se implinesc 100 de ani.
Nascuta in 7 noiembrie 1911 la Balcesti, Maria Lataretu a lasat in urma sa un tezaur muzical impresionant, dublat de amintirea unei personalitati artistice coplesitoare si a unui om de o bunatate ingereasca, adorata de public si iubita de colegii de scena. Gorjenii nu au uitat-o si se aduna sa-i reasculte doinele, pe care le canta acum copiii si tinerii interpreti, reuniti intr-un ansamblu ce-i poarta numele, "Balcestii Mariei". I-au invatat cantecele sub indrumarea doamnei Elena Popescu, castigatoarea trofeului primei editii a Festivalului "Maria Lataretu", din 1979.
Ioana Lataretu, nora Mariei Lataretu si legatara mostenirii sale artistice, un om care si-a dedicat toata viata mentinerii vii a amintirii marii noastre interprete de muzica populara, ne da mai multe amanunte despre evenimentele care marcheaza centenarul nasterii artistei: "In 10 februarie anul acesta a avut loc, la Targu Jiu, deschiderea oficiala a Anului Omagial "Maria Lataretu", cu o sesiune de cuvantari si un concert de muzica populara. Apoi, la mijloc de primavara, am participat la Chisinau, la un festival impresionant, dedicat centenarului "Maria Lataretu", desfasurat sub titlul "Te tinem minte, mai, draga Marie!", organizat de Societatea Culturala "Dor de tara", cu implicarea Ministerului Culturii. Trebuie sa va spun ca acolo, alaturi de premiile date castigatorilor, am inmanat fiecarui