Optimismul din primele trei luni ale anului, atunci când numărul falimentelor s-a redus cu 17%, a dispărut în trimestrul II, chiar dacă se pare că economia a rămas pe plus.
Cu toate că în semestrul I al anului 2011 era de aşteptat o evoluţie pozitivă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fundamentată pe temperarea ritmului de creştere a insolvenţelor, datele statistice arată că începutul de an a fost unul deosebit de dificil.
Această situație vine după ce în primul trimestru se înregistrase o scădere a numărului de firme intrate în procedura de insolvenţă cu aproximativ 17%.
Totuși, în primele șase luni, numărul total al insolvențelor, conform unui studiu Coface pe baza datelor Registrului Comerțului, a fost de aproape 11.000, similar celui din semestrul I al anului trecut. În opinia lui Arin Stănescu, președintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), acest număr de dosare nu e unul elocvent pentru a ne da seama încotro se îndreaptă economia. În prezent, există foarte multe dosare pentru care cererile au fost depuse anul trecut. Foarte important este şi tipul firmelor ce au ajuns să apeleze la procedura de insolvenţă. Dacă societatea este mare şi are un număr important de salariaţi aceasta va genera şomaj pe măsură şi blocaje foarte mari în economie. Din acest punct de vedere, şeful UNPIR consideră că în 2011 au intrat mai puţine societăţi mari în procedura insolvenţei faţă de anul trecut.
Cum ajung firmele pe marginea prăpastiei
Florian T., managerul unei tipografii outdoor ce a fost clasată în momentul de vârf economic pe primele locuri la nivel naţional şi european a fost nevoit să închidă porţile afacerii în aprilie. Povestea lui este comună multor firme: şi-a îndeplinit obligaţiunile contractuale la timp, dar, la un moment dat, nu a mai încasat facturile şi i-au scăzut semnificativ comenz