Crucea Roşie organizează cursuri de prim ajutor. Doritorii pot participa şi la celelalte acţiuni ale organizaţiei. „Nu este nevoie de muşchi pentru a fi voluntar la Crucea Roşie!“ este deviza celor care sunt dispuşi să îşi sacrifice timpul liber, pro-bono, pentru o misiune nobilă.
Într-o sală a Centrului Cultural „Nicolae Bălcescu" din Bucureşti, membrii Crucii Roşii învaţă zeci de persoane cum să reacţioneze în cazul în care cineva are nevoie de ajutor. Venera Vasiliu, directorul filialei Sector 4 a organizaţiei, începe lecţia de prim ajutor. „Într-o situaţie periculoasă, trebuie să vă asiguraţi propria viaţă mai întâi. Nu poţi acorda primul ajutor dacă îţi pui viaţa în pericol" este primul sfat pe care îl primesc cursanţii. „Pasul doi este să asigurăm locul accidentului şi să stabilim priorităţile. Trebuie stabilit cine e în situaţia cea mai gravă. Trebuie să vedem dacă victima respiră şi are puls. Respiraţia este primul semnal de alarmă. Acum este momentul să sunăm la ambulanţă", explică medicul Venera Vasiliu.
Specialistul explică apoi lucruri pe care le-a învăţat într-o viaţă petrecută la Crucea Roşie: „Dacă victima este inconştientă, dar totuşi respiră normal, trebuie să fie aşezată în poziţia laterală de siguranţă, pe o parte. Dacă nu are reacţii şi nu poate respira normal, trebuie făcută resuscitarea. Începeţi cu 30 de compresii toracice, apoi faceţi respiraţie gură la gură, de două ori. Alternaţi 30 de compresii toracice cu două respiraţii gură la gură. Resuscitarea trebuie continuată până când soseşte personalul calificat sau până când victima începe să respire singură", explică Venera Vasiliu.
Venera Vasiliu le explică elevilor cum trebuie să bandajeze o rană Fotografii: Cătălina Toma
„Ar trebui să se facă în şcoală"
Elena Alexandra Trofin (18 ani) este o tânără ambiţioasă, elevă a Colegiului Naţion