Afacerea Tapie reintră în scenă cu dovezi care implică noul director al FMI, Christine Lagarde. Justiţia franceză a decis declanşarea unei anchete a fostului ministru al Economiei pentru „complicitate la fals" şi „deturnare de fonduri publice".
Preşedintele Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă din Franţa abilitată să judece miniştri pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii, a anunţat ieri emiterea unui aviz favorabil pentru anchetarea Christinei Lagarde.
Trei magistraţi vor conduce investigaţiile privind rolul lui Lagarde într-o afacere juridico-financiară legată de controversatul om de afaceri Bernard Tapie, în epoca când era ministru de Finanţe, fiind suspectată de către Parchetul francez de abuz de putere.
Avocatul ei a asigurat că deschiderea acestei anchete nu este „incompatibilă" cu „func-ţia actuală de director general" al FMI.
La cererea procurorului general al Curţii de Casaţie, CJR a deschis o anchetă în mai 2011 privind alegerea de către fostul ministru al Economiei a unui arbitraj privat în afacerea Tapie care a privilegiat omul de afaceri şi a prejudiciat statul cu peste 200 milioane euro. Christine Lagarde, când era ministru, s-ar fi făcut vinovată de abuz de putere în reglarea unui litigiu de afaceri foarte complex în care se opuneau Bernard Tapie şi o structură publică care gestiona activele băncii Credit Lyonnais, salvată de la faliment în anii 1990 de statul francez. Pentru a evita proceduri îndelungate şi a tranşa acest litigiu de vânzare de către Credit Lyonnais a grupului Adidas, fostă proprietate a omului de afaceri, Christine Lagarde a ales o justiţie privată în pofida avizului serviciilor ministerului său. Decizia dată în 2008 de această instanţă a fost favorabilă lui Tapie, care a încasat personal peste 200 milioane de euro proveniţi din fonduri publice.
De ce Lagarde a impus un tribunal pr