De 13 ani, la Aeroclubul Satu Mare se face paraşutism de performanţă, sportivii pregătindu-se în precizia aterizării şi acrobaţie. Experienta se calculează în salturi efectuate la antrenament şi mai ales în concursuri. Simona Stan, campioană naţională şi internaţională de paraşutism, antrenează la Satu Mare 24 de tineri.
Antrenoarea Simona Stan pregăteşte la Satu Mare 12 sportivi de performanţă. Cinci dintre ei - Sorin Simionescu, Bogdan Gagiu, Marius Mureşan, Florian Dragoş şi Patrik Donca fac parte din lotul judeţean de paraşutism. Băieţii au sute de salturi la activ şi sunt de două ori medaliaţi cu bronz la Cupa României. Alături de ei, se antrenează Lucian Vasile Sima, locul II la Campionatul Naţional de juniori în anii 2009 şi 2010, şi ocupantul locului şase la Cupa Mondială de Paraşutism, juniori II. Alţi şase sportivi participă deocamdată doar la competiţii judeţene dar se pregătesc pentru concursurile naţionale: Ştefan Simionescu, Cristina Spiridon, Alida Mureşan, Vasile Tite, Rafael Haaz şi Csongor Kurti.
VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI „Paraşutismul este perceput ca şi un sport greu şi extrem de complicat. Nu este aşa dacă te pregăteşti intens, eşti pasionat şi faci faţă examenelor care sunt destul de grele”, spune Simona Stan. Pregătirea pentru primul salt cu paraşuta durează trei-patru luni. În această perioadă tinerii urmează nişte cursuri, trec prin mai multe vizite medicale, după care dau un examen teoretic din şapte materii de specialitate. Urmează apoi un test de pregătire fizică din cinci probe. După ce trec cu bine de toate acestea, sportivii sunt apţi să sară cu paraşuta.
Gratuităţi pentru tinerii de până la 22 de ani
Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani, cursurile pentru obţinerea brevetului de paraşutist sunt gratuite. La Satu Mare s-au înscris anul acesta 12 tineri. Ei sunt în pregătiri pentru primul sa