Timp de zece ani şi-a injectat heroină până când a rămas fără vene. De doi însă a scăpat de povară, iar acum îi ajută pe consumatorii care merg la mare. Sursa: MARIAN URSAN
Într-un cort din Vama Veche, Ionuţ împreună cu psihologi şi alţi voluntari au inaugurat, de câteva zile, un centru de informare şi de ajutor pentru consumatorii de droguri sau de substanţe psihoactive. Pe lângă pliante şi prezervative, la cort găseşti kit-ul complet pentru injectare: seringi sterile, fiole pentru prepararea dozei, dar şi tampoane cu alcool.
"Consumul de droguri poate duce la dependenţă. Nu te poţi lăsa, aşa, cu una, cu două. Intervin nişte schimbări emoţionale la un consumator, iar voinţa lui este afectată. Programele de schimb de seringi îi oferă acces la un echipament steril, asta ca să nu se îmbolnăvească. Utilizând seringi deja folosite, poate căpăta virusul HIV sau pe cel al hepatitei C, pe care, la rându-i, îl poate da mai departe", spune Marian Ursan, preşedintele organizaţiei Carusel, partener al proiectului derulat la Vama Veche.
Un consumator nu poate însă beneficia la nesfârşit de seringi sterile. Psihologii de la centru te iau la ochi şi încep o terapie cu frumosul: nu te lasă până nu te laşi.
Prima impresie: "Parcă mi-a luat supărările"
Ionuţ a fost acceptat în proiect după ce, timp de doi ani, a urmat tratamente peste tratamente. Are 26 de ani, este din Bucureşti şi a consumat prima oară heroină când avea 14. Părinţii lui, ambii ingineri, abia divorţaseră. A rămas cu mama, care suferise o depresie în urma separării.
Tânărul spune că începuse şi el să fie depresiv: "E vârsta la care ai nevoie de o direcţie. Eu n-o mai aveam şi nici nu exista vreo şansă să o capăt". Prima doză de heroină a luat-o la îndemnul prietenilor. "Parcă mi-a luat supărările", îşi aminteşte Ionuţ prima impresie.
Ş