După două decenii de Independenţă, Republica Moldova rămâne ancorată în URSS, cu seceri şi ciocane în acte şi Lenin pe soclu. Avem legi şi paşapoarte sovietice, sate şi străzi care amintesc de epoca de tristă pomină, „eliberatori" şi tancuri aproape în fiecare sat.
La 20 de ani de când ne-am debarasat, formal, de tot ce înseamnă constituţia URSS,sovietul miniştrilor sau eroi ai muncii socialiste, printre teancurile de documente de care se ghidează moldovenii se mai regăsesc acte în care R.S.S.Moldovenească este trecută ca ţara în care trăim.
„Traducând în viaţă ideile leniniste ale construcţiei societăţii comuniste şi înfăptuind cursul spre ridicarea nivelului de trai material şi cultural al poporului, Statul Sovietic realizează consecvent programul de construire a locuinţelor, elaborat de Partidul Comunist", se spune în Codul cu privire la locuinţe, adoptat în 1983, valabil şi azi în Moldova.
Autorii codului dau şi o explicaţie de ce este necesar un act ca acesta: „ca rezultat al biruinţei Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie în ţara noastră au fost create premizele necesare pentru rezolvarea uneia dintre problemele sociale de cea mai mare importanţă, satisfacerea necesarului de locuinţe al oamenilor muncii".
Nu este singurul document moştenit de pe vremea URSS. Astăzi specialiştii de la Ministerul Construcţiilor sunt obligaţi să se mai ghideze de zeci de acte normative sovietice de prin anii 1970 şi 1980 ale „Gosstroiului" (instituţie care se ocupa de reglementarea domeniului construcţiilor - n.r.).
TRANZIŢIA, UN PROCES ANEVOIOS
„În ultimii ani am încercat să modernizăm aceste standarde şi să le adaptăm la cele europene. Am constatat însă că unele norme care sunt la noi, în UE nici nu există", explică Iurie Socol, şeful Direcţiei reglementări tehnico-economice a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.
Regul