EVALUARE La 11 şcoli din Capitală, din programul de reabilitare BEI, nici măcar nu au început lucrările, după şase ani de la demararea proiectelor. Lucrările, în multe dintre cazuri, au fost făcute de mântuială.Elevii mai multor şcoli vor învăţa încă un an îngrămădiţi în alte corpuri de clădire sau vor fi strămutaţi la alte şcoli, pentru că unitatea de învăţământ la care sunt înscrişi este într-un continuu şantier.
În timp ce primarul Sorin Oprescu se plimbă cu alai de presă pe la şcolile din programul de reabilitare al Băncii Europene de Investiţii (BEI) la care s-au încheiat lucrările, mai multe unităţi de învăţământ stau neatinse de mâna constructorilor de ani de zile. Elevii au învăţat timp de ani de zile în regim de comasare, cu program de după-amiaza, sau s-au îngrămădit în alte corpuri de clădire.
Mai mult, o altă soluţie pentru ca şcolarii să poată totuşi să înveţe a fost scurtarea orelor de curs cu până la zece minute.
Cer bani în fiecare an
Bilanţul proiectului BEI care se anunţa promiţător se poate reduce la tonele de praf înghiţite de elevi şi profesori, la care se adaugă şi o cerere de buget, care a crescut cu fiecare an din cauza lucrărilor reziliate, făcute prost sau chiar neîncepute. Astfel, dacă în iarna anului trecut, la o altă vizită pe şantierele din Capitală, primarul Oprescu anunţa un buget de 228,2 milioane de euro, ieri, edilul a tras linie – este nevoie de 253,2 milioane de euro, adică cu 25 de milioane în plus.
Dacă asta n-ar fi de ajuns, în 2004, când a fost demarat programul de reabilitare, au fost incluse 102 unităţi, însă, între timp, şcolile nr. 10 şi nr. 46 au fost scoase din program, pentru că sediile lor au fost revendicate. Nici cu două clădiri în minus, edilii care s-au perindat prin scaunul de primar nu au reuşit să ducă proiectul la bun sfârşit, iar Sorin Oprescu a tot extins te