Cea mai puternica economie din Europa, Germania, ne ofera inca o lectie si in ceea ce priveste contracararea somajului in randul tinerilor, in conditiile in care are printre cele mai mici procente de someri sub 25 de ani din UE, potrivit unui raport Eurostat.
Astfel, somajul in randul tinerilor era de 9,1% in Germania, la sfarsitul lunii iunie, in timp ce alte economii mari din UE sunt ravasite de acest flagel, mai ales pe categoria de varsta sub 25 de ani.
De asemenea, Austria si Olanda stau chiar mai bine la acest capitol cu un somaj pe acesta categorie de varsta de 8,2%, respectiv 7,1%.
La polul opus, somajul face ravagii in Spania, unde unul din doi tineri nu are loc de munca, Grecia, cu un procent de 38,5% in primul trimestru, si Slovacia (33,3%). Romania sta un pic mai bine in aceasta privinta, cu un somaj de circa 23% raportat in primul trimestru in randul tinerilor sub 25 de ani.
Care este reteta succesului? Exista un model german?
Specialistii din piata de recruting consultati de Wall-Street.ro considera ca exista o diferenta clara de mentalitate intre Romania si Germania.
“In Germania se accepta orice job numai ca sa incepi o cariera. Sunt tineri care accepta si un salariu derizoriu pentru a acumula experienta intr-o anumita firma”, a declarat pentru Wall-Street.ro Daniela Necefor, general manager al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).
De asemenea, Monica Dona, PR manager la Lugera & Makler, a explicat pentru Wall-Street.ro ca reteta succesului in Germania este simpla: “identificarea de solutii adaptate cererii din piata si indrumarea tinerilor catre domenii in care isi pot gasi locuri de munca”.
Prin urmare, Germania a dezvoltat programe de ucenicie care ajuta la incadrarea tinerilor in organizatii, punandu-se accentul pe formarea practica a abilitatilor si dezvoltarea t