Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat vineri că întreaga datorie a CFR către furnizorii de electricitate, ce se ridică la circa 2 miliarde lei, va fi plătită în acest an,după care va rezilia contractele cu aceştia şi energia va fi achiziţionată de pe bursa de energie, relatează NewsIn.
"Practic, externalizărea achiziţiei de energie electrică către Electrificare CFR SA va conduce la o reducere a costurilor cu energia de aproximativ 30%. Şi aici cred că trebuie spus public un lucru care este mai puţin cunoscut. Ştiu că sunt patru companii către care CFR are datorii (Electrica SA, E.ON, Enel şi CEZ România, n.r.).
Una din ele nu ţipă atât de tare, iar alta este decentă, a intrat în discuţii cu noi pentru a reduce arieratele, dar două sunt foarte vocale. Pe câtă vreme costul de producţie pe MWh este de 146 lei, iar preţul de achiziţie, preţul cu care achiziţionează CFR energia electrică este de 476 lei, le recomand călduros ambelor companii, care tocmai ţipau zilele trecute, un lucru: să-şi facă planurile de investiţii pe care le de făcut conform contractelor de privatizare în România, şi nu să lase cetăţenii să investească atunci când îşi extind reţelele şi să le cuantifice după aceea ca proprii investiţii ale companiilor lor şi, în al doilea rând, să înţeleagă că România nu e ţara nimănui. Iar noi reacţionăm în acest moment şi veţi vedea ce facem pentru companiile de cale ferată", a declarat Anca Boagiu.
Ministrul Transporturilor le-a recomandat companiilor energetice să "îşi facă curăţenie în grădină" şi "să nu-şi imgineze că vom continua să ţinem captive nişte societăţi doar pentru că ei îşi doresc profituri". "Pot să şi le dorescă (profituri, n.r.), dar să se încadreeze în limitele decenţei şi ale bunului simţ", a spus Boagiu.
Totalul datoriei pe care CFR o are către furnizorii de electricitate este de 1,98 mi