Teama că economia globală ar putea aluneca înapoi în recesiune a indus panica pe piaţa globală joi, generând o serie de probleme economice şi financiare care s-au angrenat într-un cerc vicios aproape imposibil de controlat de autorităţile de pe mapamond, scrie Washnigton Post.
Pe ambele maluri ale Atlanticului semnele vitale ale economiei se deteriorează văzând cu ochii. Creşterea economică a Statelor Unite stagnează, iar criza financiară din Europa ameninţă să lovească puternic Spania şi Italia, două dintre cele mai mari economii ale continentului.
Principala îngrijorare a investitorilor este că cele mai importante instituţii de guvernare din lume - îngreunate de datorii şi puternic afectate de ultimul colaps economic - nu vor avea resursele necesare să menţină sub control valul imminent de criză.
În Europa, dinamica datoriilor ia amploare şi generează noi riscuri pentru Statele Unite, în timp ce posibilitatea unei noi recesiuni economice a Statelor Unite sporeşte gravitatea crizei financiare europene. Pericolele devin tot mai ameninţătoare în contextul în care China şi ale puteri economice emergente încearcă să îşi tempereze economia pentru a combate inflaţia, ceea ce distruge practice unul dintre principalii piloni de susţinere a creşterii globale.
Valoarea activelor cu grad ridicat de risc a scăzut abrupt. Acţiunile Statelor Unite au înregistrat o scădere de 4,8 puncte procentuale, potrivit indicelui Standard and Poor's 500, acţiunile companiilor petroliere s-au ieftinit, iar datoriile statelor afectate - cum ar fi Spania şi Italia au crescut. Atât preţurile cât şi obligaţiunile emise de statul american au ajuns la cote ridicate. Dobânda pe care guvernul SUA o plăteşte pentru a împrumuta bani a scăzut la de la 3,2% în luna precedentă la 2,4%.
Investitorii plătesc ca guvernul SUA să le ia banii
@