Autorităţile de la Chişinău şi administraţia găgăuză au intrat de câteva săptămâni într-un conflict după ce examenul de bacalaureat a pus probleme la limba română liceenilor din Autonomie, relatează NewsIn.
Aproximativ 100 de absolvenţi de liceu din Găgăuzia nu au trecut examenul la limba română de la bacalaureat.
Ulterior, Ministerul Educaţiei de la Chişinău a decis să le dea absolvenţilor de liceu din Găgăuzia care au obţinut calificativul "insuficient" la examenul de limba română un certificat de confirmare a terminării studiilor liceale, ceea ce le va oferi posibilitatea să acceadă la studii în învăţământul profesional şi mediu de specialitate.
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a anunţat însă că regiunea va elibera propriile diplome de bacalaureat, unde nu va fi inclusă şi nota la limba română. În replică, ministrul educaţiei de la Chişinău, Mihail Şleahtiţchi, a calificat decizia drept o încălcare gravă a legislaţiei şi a cerut ca documentele, considerate ilegale, să nu fie recunoscute de universităţile din Republica Moldova.
Regiune autonomă cu statut juridic special în cadrul Republicii Moldova, Găgăuzia reprezintă 5,5% din suprafaţa totală a ţării. Conducerea regiunii din sud-vestul Republicii Moldova este asigurată de un başcan (guvernator), care este ales pentru un mandat de cinci ani şi care este şi membru al Guvernului de la Chişinău.
Autonomia Găgăuziei a fost legiferată de la Parlamentul R. Moldova la 23 aprilie 1994. Limbile oficiale în regiune sunt găgăuza, româna şi rusa. Potrivit ultimului recensământ din 2004, 82% din populaţie este găgăuză (populaţie de origine turcă, dar creştină), 4,6% - români, ucraineni - 3,0%, ruşi - 3,7%, bulgari - 5,1%, iar 1% aparţin altor naţionalităţi.
Deputaţii găgăuzi au anunţat că intenţionează să ceară Curţii Constituţionale de la Chişinău să se pronunţe în legătură cu legalitate