Inspecţia Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele ce ţin de competenţa acesteia, ca urmare a ordonanţei prin care au fost infirmate soluţiile de neîncepere a urmăririi penale în dosarele FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont
Parchetul General a dispus infirmarea soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale din dosarele FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) şi Banca Română de Scont, în care Sorin Ovidiu Vîntu era cercetat pentru spălare de bani, şi va redeschide anchetele într-o cauză unitară.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la propunerea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, în considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, în care se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani de către Sorin Ovidiu Vîntu, precum şi a solicitării de redeschidere a dosarului Fondului Naţional de Investiţii (FNI) formulate de Nicolae Popa, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, au fost analizate cauzele soluţionate anterior de Ministerul Public, având ca obiect fraudarea FNI sau infracţiuni de spălare de bani presupus a fi comise de Vîntu.
Astfel, au fost identificate cinci dosare: dosarele penale nr. 372/D/P/2004 şi nr. 374/D/P/2004 - care au vizat generarea unor pagube în patrimoniul investitorilor FNI, dosarul penal nr. 76/P/2005 - privind prejudicierea Băncii Agricole SA, dosarul penal nr. 754/D/P/2006 - privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) SA şi dosarul penal nr. 34/D/P/2005 - privind falimentul Băncii Române de Scont.
„Faptele săvârşite au vizat exploatarea unor fluxuri financiare ilicite“
Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat că parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase încălcări ale normelor de procedură, dispoziţii repetate d