Este profesoară de limba engleză la Şcoala generală din comuna gorjeană Runcu, dar este şi mentoră pentru mai mulţi voluntari străini veniţi în judeţul Gorj.
S-a implicat, la început, în acţiunile destinate voluntarilor străini din curiozitate şi din dorinţa de a cunoaşte alte civilizaţii şi culturi. „Pentru că îmi place să călătoresc, dar nu am putut ajunge în ţările în care mi-aş fi dorit, m-am gândit că este o oportunitate să aduc oamenii şi o parte din culturile statelor respective la mine. Prin intermediul unui amic, am cunoscut, în toamna anului trecut, pe managerul Asociaţiei Tineri fără Frontiere, care m-a inclus în acest proiect“, ne povesteşte Ionela cum a început să activeze ca mentor. Prima dată s-a ocupat de coordonarea a doi voluntari francezi şi a unui armean, iar acum coordonează activităţile doi voluntari din Danermarca şi Camerun.
A fost impresionată de cultura ţărilor din care provin tinerii aflaţi sub coordonarea sa. „Toţi voluntarii au ceva special, pentru că sunt persoane deosebite, care le face plăcere să-i ajute pe cei de lângă ei. Ei vin în România pentru că doresc să cunoască o altă lume sau schimbe ceva în viaţa lor. Fiecare reprezintă o cultură şi o civilizaţie aparte. Mi s-au părut foarte interesante obiceiurile şi cultura Camerunului, care au fost prezentate de voluntarul venit din această ţară. Mentorul are rolul de a-i îndruma şi de le facilita relaţia cu comunitatea în care trăiesc“, ne explică Ionela.
Voluntarii străini s-au ataşat de copiii cu dizabilităţi
A organizat şi participat la multe acţiuni împreună cu voluntarii străini. Cel mai mult a impresionat-o copiii cu probleme de sănătate dintr-un centru de plasament, care tânjeau după dragostea maternă. „De Halloween, am făcut o petrecere împreună cu elevii de la Şcoala generală din Runcu, care au cântat şi au recitat poezii, iar vol