Perspectivele economice sumbre la nivel global au zdruncinat puternic încrederea investitorilor, iar acest lucru s-a propagat în evoluţia pieţelor financiare din întreaga lume.
Vezi şi:
Efectul de domino al dezastrului de pe Wall Street: Scăderi masive pe bursa de la Bucureşti şi pe pieţele europene
Prăbuşirea burselor, previzibilă de altfel, indică foarte clar că problemele cu care se confruntă atât statele europene, cât şi SUA sunt departe de a fi rezolvate. Cei mai pesimişti analişti financiari s-au grăbit să anunţe că sesimul care a lovit aproape toate pieţele bursiere în ultimele ore reprezintă primul semn al unei noi recesiuni. Adevărul este că problemele pe care le au Italia şi Spania sunt extrem de acute, iar o eventuală prăbuşire a economiilor celor două state ar afecta grav şi pe termen lung Uniunea Europeană.
De altfel, se pare că principalul factor care a declanşat declinul sever al pieţelor de capital a fost creşterea până la cote alarmante a randamanetelor obligaţiunilor emise de Italia şi Spania, care au ajuns la 6,34%, respectiv la 6,35%. Randamentele se apropie de pragul de 7%, la care Grecia şi Portugalia au fost nevoite să apeleze la finanţare externă. De asemenea, informaţiile deloc încurajatoare privind datele marcoecomice care vin dinspre America au contribuit din plin la acest declin. Astăzi, guvernul de la Washington ar trebui să dea publicităţii datele privind şomajul, care se pare că nu sunt câtuşi de puţin pe un trend pozitiv. Iar acest lucru ar putea să mai dea o lovitură direct în plexul burselor lumii.
UPDATE 15.45 Guvernul american a publicat datele privind şomajul (acesta a scăzut de la 9,2% la 9,1%) care sunt mai bune decât estimau analiştii financiari. Pieţele financiare au reacţionat imediat temperându-şi scăderea.
Cu siguranţă va urma o perioadă extrem de tulbure pentru pieţele de capit