Morcovii, roşiile, citricele şi peştele gras protejează pielea de agresiunea solară şi, în acelaşi timp, te ajută să obţii un bronz uniform. Pentru a beneficia de proprietăţile alimentelor care ajută la regenerarea pielii trebuie să le incluzi în dietă cu cel puţin două săptămâni înainte de a merge la plajă.
În timpul verii, pielea este supusă efectelor radiaţiilor ultraviolete mai mult decât în oricare altă perioadă a anului. Iar expunerea prelungită la soare este vinovată de deshidratarea, de ridarea pielii, dar şi de apariţia cancerului cutanat. Una dintre metodele eficiente de a face faţă agresivităţii radiaţiilor solare este includerea în dietă a unor alimente ce au rolul de a proteja pielea. „Alimentele bogate în carotenoizi, în vitamina E şi în seleniu protejează pielea de efectele nocive ale soarelui", spune medicul Livia Nena, biolog nutriţionist la Centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.
Morcovii, „ecran" pentru radiaţiile solare
Alimentele bogate în betacaroten (provitamina A), cum sunt morcovii, dar şi alte fructe şi legume de culoare galbenă ori portocalie (caise, dovleac, mango şi pepene) combat acţiunea nocivă a radicalilor liberi eliberaţi de organism prin expunerea la razele ultraviolete. Acest lucru ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii şi a apariţiei cancerului cutanat. „Carotenoizii sunt pigmenţi naturali ce se găsesc de obicei în fructe şi în legume colorate.
Vitamina A este o vitamină liposolubilă şi ajută la prevenirea cancerului de piele, precum şi la cicatrizarea şi la reînnoirea cutanată. Această vitamină se găseşte sub formă de retinol şi în majoritatea alimentelor de origine animală", explică nutriţionistul Livia Nena. Alte alimente care te protejează de agresiunea solară sunt piersicile, spanacul şi broccoli. În plus, toate crudităţile bogate în betacaroten cresc producţia de melanină, pigmentul