MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Daca, asa cum afirmati, "situatia este foarte grava, iar doctorii nu imi mai dau mari sperante in perspectiva apropiata", atunci, cu siguranta, afectiunea dvs. a ajuns in stadiul in care refluxul persistent al acidului gastric a afectat peretii esofagului, determinand dezvoltarea unui tesut (mucoasa) anormal (metaplazie), asemanator mucoasei gastrice sau a intestinului subtire.
Asa cum spuneam, metaplazia este generata de expunerile indelungate si repetate la acidul gastric (reflux gastro-esofagian) si, odata dobandita, aceasta afectare creste substantial riscul dezvoltarii cancerului esofagian. De altfel, in jur de 5% din persoanele care sunt afectate de boala de reflux esofagian dezvolta esofagul Barrett, cu potential neoplazic sau cu alte complicatii, de tipul laringitei, bronsitei sau pneumoniei de aspiratie. In mod normal, tratamentul pentru esofagul Barrett include schimbari ale modului de viata si medicatie pentru controlul refluxului gastric, precum si descoperirea si tratarea celulelor anormale (precanceroase) intr-un stadiu incipient.
Daca testele indica faptul ca ati dezvoltat o stare precanceroasa, cunoscuta ca displazie de grad inalt, cauterizarea tesutului anormal sau chiar excizia unei parti a esofagului pot fi necesare. Pentru persoanele cu simptome severe, medicatia este, in general, principalul tratament. Medicamentele folosite includ antiacidele, blocantele secretiei acide si inhibitorii secretiei de protoni, iar administrarea lor intra in competenta medicului dvs. curant. In cazul in care situatia reclama tratamentul chirurgical, trebuie stiut ca cel mai utilizat tip de operatie este fundoplicatura Nissen. Ea implica intarirea sfincterului esofagian inferior, prin infasurarea partii de sus a stomacului in jurul eso