Subteranele Terrei adapostesc nu numai miracolul pesterilor daltuite de natura, dar si enigmatice orase, greu de inchipuit.
Unele dintre ele sunt rezultatul muncii detinutilor sau a sclavilor. Maestria lucrarilor de arta sta marturie asupra faptului ca potentatii Evului Mediu nu menajau nici macar un geniu, atunci cand acesta le devenea potrivnic, conform Infoniac.
Nimeni nu stie care dintre catacombele subpamantene sunt simple curiozitati si care din ele ascund comori, inca nedescoperite, pregatite sa ramana pentru totdeauna in maruntaiele pamantului.
Cappadocia, Turcia
Subteranele din Cappadochia ascund o retea formata din sute de pesteri, toate legate intre el si bogate in vestigii. Acum peste 2500 de ani, locuitorii acestor pamanturi ocupau orase subterane, bine adapostite si - mai aleas - bine aparate. Arheologii au stabilit ca primele asezari erau supraterane, asa cum se vad in imagine. Astazi ele sunt portile de acces spre lumea subterana, unde locuitorii se refugiau, amenintati de atacatori.
Pestera Edinburg, Scotia, Marea Britanie
Este una dintre psterile cele mai incarcate cu legende din lume. Traditia vorbeste de existenta unui pod subteran. Cine trecea peste el, era lovit de anatema. Multa vreme, podul a stat nefolosit, iar pestera inundata si ocolita de o lume unde superstitia tinea loc de orice cunoastere. Abia in anii nostri s-a facut desecarea ei si amenajarea in scopuri turistice.
Tunelul secret din Tokyo, Japonia
Vreme indelungata, reteaua de tunele aflate in zona capitalei nipone era necunoscuta. Descoperirile au inceput atunci cand cercetatorul Shun Akiba a gasit o harta veche a tunelului din zona, mult diferita de cea cunoscuta pana atunci. Cercetarile au scos la iveala noi tunele, iar studierea arhivelor a permis desco