Cu o economie solidă, un guvern stabil şi o rată scăzută a îndatorării, Elveţia beneficiază de toate ingredientele pentru a face din franc o valoare solidă. Dar, în mod paradoxal, această situaţie riscă mai degrabă să dăuneze Confederaţiei decât să-i fie benefică, relatează AFP.
Francul 'este de departe supraevaluat', afirmă Claude Maurer, economist la Credit Suisse. Potrivit acestuia, diferenţa de dobânzi dintre Elveţia şi Uniunea Europeană le provoacă investitorilor pierderi de aproape 1,5% din venituri pe an, 'doar pentru a fi siguri că banii lor sunt plasaţi în siguranţă' în Confederaţie.
'Singurul motiv real pentru cumpărarea de franci elveţieni este aversiunea la risc', adaugă acesta.
Acest fenomen, amplificat de criza datoriei publice şi de temerile legate de conjunctura mondială, a dus la creşterea inevitabilă a francului. De la începutul anului, moneda elveţiană a urcat cu 13% faţă de euro şi cu 18% faţă de dolar.
Potrivit lui Jan-Egbert Sturm, directorul Institutului de Cercetare Economică KOF, investitorii îşi plasează banii în franci elveţieni, deoarece celelalte devize 'riscă pur şi simplu o incapacitate (de plată a datoriei publice) într-un fel saul altul'.
Forţa francului riscă, mai devreme sau mai târziu, să dăuneze economiei elveţiene.
Pe măsură de francul urcă, competitivitatea exportatorilor elveţieni scade. Majoritatea firmelor elveţiene au publicat deja bilanţuri trimestriale afectate de scumpirea francului.
În faţa acestei situaţii, Banca Naţională Elveţiană (BNS, banca centrală) a hotărât miercuri să consolideze rata de politică monetară şi să pună la dispoziţie lichidităţi pentru a opri creşterea francului. Fără prea mult succes, deoarece francul evolua vineri tot la un nivel ridicat de 1,0802 CHF/EUR.
Această măsură riscă să fie insuficientă pentru