Dacă vrei să-ţi modernizezi brutăria sau să creşti capacitatea de producţie a fabricii de paste făinoase, poţi lua de la Uniunea Europeană fonduri nerambursabile de până la trei milioane de euro. O nouă sesiune de depunere a proiectelor europene pentru creşterea valorii adăugată a produselor agricole şi forestiere se va deschide în 2012.
Firmele care vor să acceseze bani europeni pentru procesarea unor produse agricole şi forestiere mai au de aşteptat până anul viitor. Schema de ajutor de stat N578/2009 aferentă Măsurii 123 - „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere", din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu o valoare totală de 200 de milioane de euro până în 2013, nu mai este funcţională în acest moment, pentru că s-au epuizat banii pentru acest an. Întreprinzătorii au putut să beneficieze de bani europeni pentru a face investiţii în producerea pâinii şi a pastelor făinoase ori în tăierea lemnului şi în 2008, prin intermediul schemei de finanţare XS13/2008 - predecesoarea schemei N578/2009.
Cine poate lua bani
Este de aşteptat ca schema care finanţează aceste proiecte să se reia şi în 2012, dacă se vor realoca bani din proiectele neimplementate, ne spune Marian Dobrilă, directorul executiv al Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE). De o asemenea finanţare vor putea beneficia nu numai producătorii de pâine, biscuiţi şi macaroane, dar şi firmele care fabrică dulciuri, îngheţată şi alimente fără gluten. Pe lista de activităţi mai figurează tăierea lemnului, alături de colectarea şi ambalarea ciupercilor de pădure şi a plantelor medicinale, precum şi producerea de biocombustibili.
Finanţarea se acordă atât întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), cât şi întreprinderilor mari, care nu vor primi însă ajutoare de stat în mod egal. Astfel, din c