Prin intermediul unui test de urină, bărbaţii ar putea afla dacă prezintă risc pentru cancerul de prostată. De asemenea, testul ar putea oferi informaţii referitoare la evoluţia tumorii, informează site-ul nature.com.
Diagnosticarea standard a cancerului de prostată se face printr-o analiză de sânge care detectează prezenţa unui antigen specific prostatei (PSA - prostate-specific antigen), însă acest gen de teste oferă deseori rezultate neconcludente, fapt ce-i determină pe medici să recurgă la biopsii. Un nivel crescut al PSA nu indică întotdeauna un cancer de prostată.
Astfel, câţiva medici au dezvoltat un nou test care detectează doi markeri specifici cancerului de prostată. Unul dintre ei se regăseşte în jumătate dintre cazurile ce indică o tumoare prin analiza la sânge, iar cel de-al doilea apare în 95% dintre acestea.
Cercetătorii au studiat 1.065 de bărbaţi cu un nivel ridicat al PSA şi au folosit testul lor pentru a-i încadra în trei categorii: cu nivel scăzut, intermediar şi crescut. Biopsia a confirmat cancer în cazul a 21% dintre cei încadraţi în prima categorie, în cazul a 43% dintre cei din categoria intermediară, în timp ce în categoria cu cel mai ridicat nivel, au fost confirmate 69% de cazuri de cancer.
Peste 1 milion de bărbaţi din SUA suportă o biopsie a prostatei în fiecare an, iar mai puţin de jumătate dintre aceştia chiar suferă de cancer de prostată. Conform altor studii, între 23% şi 44% dintre tumorile de prostată descoperite prin analiza PSA, nu vor declanşa niciodată vreun simptom.
Noul test este menit să vină în completarea celui de sânge. "Mulţi bărbaţi care au niveluri ridicate de PSA nu au cancer, dar acest lucru nu poate fi determinat decât după o biopsie. Noul test care analizează urina va deveni o analiză intermediară, înainte de a se opta pentru realizarea unei biopsii", explică Arul Chinnaiyan, coordona