Cercetătorii de la NASA susţin că, pe Marte, ar curge apă lichidă, după ce au analizat imaginile trimise de o sondă spaţială.
Anterior, în urma analizării unor dovezi indirecte, s-a presupus că pe Marte există apă doar în stare solidă, sub forma unor depozite de gheaţă. De asemenea, de-a lungul timpului, au existat mai multe dezbateri legate de faptul dacă petele de culoare albă de la poli sunt depozite de gheaţă carbonică sau apă. Misiunile roverelor Spirit şi Opportunity au dat din nou speranţe oamenilor de ştiinţă, după ce, sub praful marţian, a fost descoperită gheaţă. Alte descoperiri similare au determinat astrobiologii să ia în calcul nu numai existenţa, într-o perioadă îndepărtată, a formelor de viaţă primitive, ci chiar posibilitatea ca, în prezent, pe Planeta Roşie să trăiască microorganisme. Recentele studii relevau prezenţa unor gheţari pe Marte, chiar dacă asta nu demonstra existenţa apei lichide. Însă, de curând, un fel de “scurgeri” de culori întunecate au fost surprinse într-un crater (New Newton – regiunea sudică a Planetei Roşii), de către sondra MRO. Potrivit NASA, imaginile surprinse ar demonstra că, în timpul sezonului cald, apar lichide care “ţâşnesc” şi curg de-a lungul unor pante. Aparent, atunci când scad temperaturile, apa s-ar infiltra în scoarţă. Apoi, fenomenul se repetă. Deocamdată, deşi a anunţat destul de entuziast descoperirea, NASA nu poate afirma cu certitudine că este vorba despre apă lichidă. În 2012, NASA va trimite un nou rover pentru a explora suprafaţa planetei Marte. Curiosity va ateriza în craterul Gale.
Cercetătorii de la NASA susţin că, pe Marte, ar curge apă lichidă, după ce au analizat imaginile trimise de o sondă spaţială.
Anterior, în urma analizării unor dovezi indirecte, s-a presupus că pe Marte există apă doar în stare solidă, su