# Operaţi la microscop
Relaxarea prelungită sub soarele arzător din timpul verii şi fără mijloace de protecţie îi costă viaţa. În fiecare an, aproximativ 2.000 de români care nu acordă o atenţie deosebită sănătăţii în sezonul estival primesc acest diagnostic terifiant: cancer de piele. Iar până acum cel puţin un sfert dintre ei erau condamnaţi la moarte. Graţie tehnicii avansate Mohs, realizate cu succes de dr. Mihaela Leventer, mentor în programul internaţional de chirurgie dermatologică al American Society for Dermatologic Surgery, acum au şanse reale să se vindece, rata de însănătoşire fiind de circa 99%. "Eliminarea celulelor afectate se face sub control microscopic şi se realizează sub anestezie locală într-o zi de operaţie. Tehnica Mohs constă în îndepărtarea rând pe rând a straturilor cutanate afectate de cancer, până când nu rămâne decât ţesutul sănătos. Aceasta se diferenţiază de celelalte metode de vindecare ale cancerului cutanat prin observarea ţesutului cu ajutorul microscopului, fapt care permite supravegherea cu atenţie a gradului de eradicare a ţesutului afectat", spune dr. Mihaela Leventer.
# Zona feţei se reface mai repede
Celulele canceroase care s-au dezvoltat la nivelul feţei se distrug cel mai repede. "Cel mai mult beneficiază de această tehnică pacienţii care au carcinoame cutanate bazocelulare sau spinocelulare localizate pe faţă (nas, pleoape, buze, urechi etc). În aceste zone este foarte importantă păstrarea ţesutului sănătos şi îndepărtarea doar a celui bolnav", completează dr. Leventer. Gâtul, spatele, faţa, pieptul şi umerii sunt zonele corpului cele mai afectate de temuta maladie.
# Motive de îngrijorare
Boala este mai frecventă la bărbaţi decât la femei, incidenţa fiind mai mare la vârstnici. Conform celor mai recente cercetări, în ultimii 30 de ani, acest tip de cancer ucide de două ori mai mulţi bă