Într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, Cseke Attila povesteşte ce s-a întâmplat în ultimele trei zile înainte de anunţul demisiei. Fostul ministru al Sănătăţii spune că a mai avut gânduri de a părăsi postul, cel mai pregnant fiind momentul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.
Adevărul: Aţi spus că ministrul finanţelor l-a demis pe ministrul sănătăţii. Chiar aşa a fost?
Cseke Attila: Eu m-am referit la o problemă de sistem. Nu m-am referit niciodată la un nume din minister. Am scos în evidenţă ceea ce nu se întâmplă nu numai din mandatul meu, ci de multe alte mandate. Anume că există o anumită mentalitate faţă de sănătate: „sistemul sanitar nu produce nimic, doar consumă, drept pentru care sănătatea nu trebuie să fie susţinută din punct de vedere financiar". Mentalitatea vine din partea Ministerului Finanţelor, în principal, este încetăţenită de foarte mulţi ani. După părerea mea, sistemul sanitar produce mai mult decât orice alt domeniu.
Ce produce?
Produce oameni sănătoşi. Fără ei nu poţi să faci nimic într-o ţară. Un om care are probleme medicale şi ştie de ele nu este unul complet pentru societate. Ci unul cu forţe parţiale. El nu mai poate să desfăşoare aceeaşi cantitate de muncă, nu mai este acelaşi om pentru familia sa. Conceptul ăsta, că sănătatea este un patrimoniu al societăţii şi fără ea nu poţi face nimic, este unul pus în aplicare mai mult în ţările scandinave. Cu oameni sănătoşi se construiesc autostrăzi, cămine culturale, şcoli, spitale. Oamenii bolnavi stau în spitale sau acasă. Această mentalitate, că sănătăţii nu trebuie să-i alocăm resurse financiare importante pentru că nu este un rezultat vizibil, am întâlnit-o la Ministerul Finanţelor.
Şi aţi întâlnit-o doar la Finanţe sau la întregul Guvern?
Nu, caracterizează Ministerul Finanţelor şi nu este un fenomen nou. Indicatorul este b